Natuurlijk voor het gezin.nl

Wat is essentiële olie

Essentiële olie, ook wel etherische olie genoemd, biedt veilige ondersteuning aan zowel je fysiek als mentale gezondheid waardoor het een uitstekende aanvulling op een gezonde levensstijl is. En het vergroot de zelfzorg in meer dan 80% van de lichamelijke en mentale ongemakken waar jij en je gezin dagelijks mee te maken hebben.

De essentiële oliën van dōTERRA zijn in tegenstelling tot veel reguliere medicatie niet belastend voor het lichaam.  Ze kennen ook geen bijwerkingen en hebben geen verslavende werking. Daarnaast heeft dōTERRA nog vele andere natuurlijke producten op basis van essentiële oliën met dezelfde krachtige en veilige eigenschappen.

Wat is essentiële olie

Heel simpel gezegd is het een natuurlijke stofje met een sterke geur gemaakt door planten. In tegenstelling tot wat de naam suggereert is essentiële olie helemaal niet vet. Het is vloeibaar op kamertemperatuur en verdampt zeer snel als het warmer wordt. Wanneer je voor het eerst een fles essentiële olie opent, merk je meteen dat het aroma krachtig is waardoor je het zelfs van een afstand kunt ruiken. 

Iets wetenschappelijker gezien spreken we over aromatische moleculen die planten hun specifieke aroma geven en de plant helpen en beschermen tegen invloeden van buitenaf. Deze kleine, lichte moleculen worden met stoom uit de plant gedestilleerd of uit de plant geperst.

wat is essentiële olie

Waarom maken planten essentiële olie

Waarom essentiële olie

De eigenschappen van essentiële olie

Essentiële oliën zijn zeer geconcentreerde natuurlijke stoffen die al duizenden jaren worden gebruikt. Vandaag de dag onderzoeken we ze voor hun uitzonderlijke eigenschappen ten behoeve van onze fysieke en mentale gezondheid. 

Denk hierbij aan ondersteuning bij vermoeide en gevoelige spieren,  gezonde luchtwegen en ondersteuning voor een goede darmfunctie . De mogelijkheden om sombere en neerslachtige gevoelens  te verlichten. Maar ook om ons humeur en doorzettingsvermogen te beïnvloeden, ons concentratievermogen en geheugen te verbeteren en de nog vele andere verbazingwekkende voordelen. 

Hoe ondersteunen essentiële olie onze gezondheid

essentiel olie fysieke gesteldheid

Fysieke gesteldheid

meer info
Ondersteunen spier- en gewrichtsfunctie, energieniveau en uithoudingsvermogen

De geest

meer info
Bevorderen ontspanning, verhogen positieve gevoel, verminderen spanningen en zenuwen en reduceren stress
essentiële olie immuniteitssysteem

Immuunsysteem

meer info
Ondersteunen gezond immuunsysteem en beschermt tegen omgevings- en weersinvloeden
essentiële olie stofwisseling

Gezonde stofwisseling

meer info
Bevorderen van een gezonde spijsvertering, verlichten (occasionele) maag- en darmklachten, bevorderen gezond metabolisme

Hart & bloedvaten

meer info
Bevorderen gezonde bloedcirculatie, ondersteunen van een gezonde ademhalingsfunctie
essentiële olie lichaamssysteem

Lichaamssystemen

meer info
Verbeteren + verzachten huid & huidirritaties, zuivering lichaams- systemen, antioxidanten en insecten afwerend

Emoties en essentiële olie

Geuren hebben direct invloed op onze emoties. Denk aan bijvoorbeeld aan de geur van gemaaid gras of de geur bij je lievelings oma thuis. Door alleen maar aan essentiële oliën te ruiken werken deze op onze hersenen waardoor ze snel invloed uitoefenen op het limbisch systeem (o.a. hypothalamus, amygdala, hippocampus). Dit is ons centrum voor de verwerking van emoties. Ook worden hier onze herinneringen, patronen en automatisering van gedrag of handelingen opgeslagen.

Emoties worden moleculen
Wist je dat je gedachten en emoties in je hersenen omgezet worden in moleculen? Op het moment dat een gedachte opkomt, zal je hypothalamus, de ‘controlekamer’ in je hersenen, deze gedachte in honderden neuropeptiden omzetten. Jouw gedachten, zijn dus eigenlijk moleculen die door je lichaam gaan. Je gedachten worden letterlijk een deel van je cellen in je lichaam. En deze cellen veranderen op basis van de aard van jouw gedachten!

Lichaamsprocessen en emoties
Uit onderzoek blijken onze lichaamsprocessen ook (grote) impact te kunnen hebben op onze emoties. Bijvoorbeeld maag- en darmklachten of een stofwisseling die niet optimaal werkt kunnen een negatieve impact hebben. Maar ook een hormoonhuishouding die niet op orde is, problemen met je luchtwegen, hart en bloedvaten of een zwak immuunsysteem kunnen aan emotionele problemen bijdragen.  

Gelukkig is er steeds meer kennis over de invloed die essentiële oliën hebben op onze lichaamssystemen. waardoor essentiële oliën ook ondersteuning kunnen bieden bij het in balans brengen en/of houden van onze emoties.

essentiële olie en emoties

Hoe wordt essentiële olie uit de plant gehaald

Er zijn diverse methoden om essentiële olie (de aromatische verbindingen van een plant) te verzamelen. Vaak worden giftige oplosmiddelen gebruikt maar dit is een methode waar dōTERRA resoluut tegen is. DōTERRA gebruikt hoofdzakelijk twee extractiemethodes. Stoomdestillatie en expressie omdat beide processen organisch zijn.

Bij stoomdistillatie wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid. Hierdoor vervliegt de vluchtige olie met de stoom. Nadat de stoom is afgekoeld tot water, en ook de vluchtige olie weer vloeibaar is geworden, kan de olie van het water worden gescheiden.

Bij expressie (persing) wordt veelal bij citrusvruchten gebruikt. Hierbij wordt de oliehoudende schil van de plant uitgeperst waardoor de olie tevoorschijn komt.

Contact

nieuwsbrief

Instagram

Facebook

You tube

Laat je inspireren via onze maandelijkse nieuwsbrief of social media…

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email

© 2019 Natuurlijkvoorhetgezin.nl

Heb je een vraag? Ik help je graag.

Vrolijke groet, Kim

Nieuwe producten, aanbiedingen,tips en acties

Mis niets en schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief