Essentiële oliën zijn zeer krachtig in vergelijking met droge kruiden, specerijen of andere aroma’s, dus zelfs de kleinste hoeveelheid kan een serieuze smaakboost aan je gerecht
geven. Bij het gebruik van oregano in de keuken kun je het beste de tandenstokermethode gebruiken – doop de punt van een schone tandenstoker in het flesje met essentiële olie en roer de tandenstoker door de ingrediënten. Nadat je de tandenstoker in het gerecht hebt geroerd, doe je een smaaktest om te zien of er extra olie moet worden toegevoegd.
Een recept voor basilicum en oregano pesto:
• 1 clove of garlic, peeled and crushed
• 50 grams parmesan cheese, finely grated (dairy free version below)
• 2 large handfuls of basil (leaves picked and washed)
• 1 large handful of kale (leaves torn from the stems)
• 30g (¼ cup) sunflower seeds, lightly toasted
• 30g (¼ cup) cashew nuts, lightly toasted
• Sea salt and Pepper
• 3 tablespoons of extra virgin olive oil
• 8 drops dōTERRA Lemon essential oil
• 2 drops dōTERRA Basil essential oil
• 2 drops dōTERRA Oregano essential oil
Method:
1. You can make this in a mortar and pestle, thermomix or food processor if you like a textured pesto. If you like a course pesto like us, process less, for a smooth pesto, process more.
2. Grate and crush parmesan and garlic by hand or in a food processor.
3. Add the basil and kale. Pulse until almost chopped.
4. Add the cashews and sunflower seeds. A couple more pulses should see it combined nicely.
5. Lastly season well and mix through Lemon, Basil and Oregano essential oils and extra virgin olive oil.